dimecres, 6 d’abril del 2011

El Vi de Rioja pot ser determinant per a la promoció i obtenció de millors resultats del sector vinícola europeu

El comissari d'Agricultura de la Unió Europea, Dacian Ciolos, va afirmar ahir que el sector vinícola europeu emparat en denominacions d'origen i indicacions geogràfiques protegides ha de "reformar" i aprofitar molt més els mercats que s'obren fora de la UE i promocionar la seva qualitat.

Ciolos fet aquestes declaracions en una conferència de premsa a Logronyo amb el president de la Rioja, Pedro Sanz, que l'ha traslladat l'amenaça que veu el sector vitivinícola Rioja si finalment es liberalitzen els drets de plantació de vinya a partir de 2016 o, fins i tot , prorrogar fins al 2018 si ho demanen els estats de la UE, d'acord amb la reforma de l'OCM del vi.

El comissari va assegurar que "el tema dels drets de plantació es va tancar el 2008, el Consell de Ministres el va discutir i va decidir que va decidir". No obstant això, també va dir que "si hi ha elements nous es podrà reobrir el debat el 2012", quan es presentarà un informe dels Estats per analitzar la trajectòria de la reforma.

Fins 2012, va apuntar Ciolos "el sector ha de reformar i aprofitar-se dels mercats que s'obren i aprofitar molt més la promoció", com pot ser la Xina, on ha viatjat recentment per promocionar les produccions europees de qualitat.

El comissari advoca per dotar als estats d'ajuts per a la promoció i també va afirmar que les organitzacions interprofessionals, com la del Vi de Rioja, "poden ajudar a aquesta promoció per a obtenir millors resultats".

Per la seva banda, el president de la Rioja va demanar al Comissari Europeu d'Agricultura que s'analitzi "amb prou profunditat i serietat" el problema que generarà en el sector vitivinícola de qualitat la liberalització de plantacions a partir del 2015 o 2018. En la trobada bilateral que divendres van mantenir a Logronyo, Sanz també li va demanar a Ciolos que es mantingui l'actual sistema de drets de plantació o es substitueixi per un altre similar, ja que "s'ha revelat com un instrument eficaç per controlar el potencial productiu i complementari a altres mecanismes de control de qualitat ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada